Fryslân Open 2023

Het begin van het toernooi

Verrassende koplopers in het Fryslân Open 2023 na de eerste drie rondes.

Alle spelers waren op tijd binnen om de openingszet door de eigenaar van het tallship Elizabeth, Alwin Wuffen, in de partij tussen de oudste speler van het toernooi Sjoerd Couperus (92) en Rein Jan Walinga te zien. De opening vond plaats op het naastgelegen schip de Antigua. De secretaris Liuwe Westra memoreerde enkele belangrijke notatieregels (eerst op het bord zetten en dan pas op tablet noteren en als je klaar bent met je partij, mag je blijven kijken, mits je dat stil doet). Het toernooi is sterk bezet. Door de coronajaren is er veel thuis gedamd met analyseprogramma’s. Het deelnemersveld is sterker dan ooit. In de eerste ronde wonnen de Friezen, de ervaren wedstrijdspelers, van de rest van het veld. Jelle Wiersma (10-voudig Fries kampioen) zei daarover dat de thuisdammers wedstrijdritme missen. Je kunt natuurlijk thuis op de computer goed spelen, in het echt, in een toernooi komt er veel meer bij kijken. Dat blijkt, want in de eerste ronde wordt dus het kaf van het koren gescheiden. Er werd slechts één remisepartij gespeeld. Verrassend was de winst van Sjoerd Couperus, die zijn mannetje stond door overtuigend te winnen van de sterke Rein Jan Walinga. In de tweede ronde troffen de nummers één en twee van het Friese dammen elkaar, Marten Walinga en Folkert Groenveld. Marten Walinga won na een grote fout van Groenveld in een voor Groenveld gunstige positie. In augustus 2021 speelden de twee om de wereldtitel, die door Walinga gewonnen werd. In de derde ronde speelden de nummers één en twee van het Fries kampioenschap tegen elkaar: Jelle Wiersma en Taeke Kooistra. In een remisestand ging Kooistra door de vlag. Sensationeel was het verlies van wereldkampioen Marten Walinga, die blunderde tegen Cor Kooistra in een remisestand. Jelle Wiersma maakt als Fries kampioen voorlopig zijn naam waar met drie winstpartijen. Henk Haanstra en Cor Kooistra, die ook drie punten hebben, zijn de verrassende medekoplopers.

Parties en live / Résultats et classement en Toernooibase (NB: gain = 1Pt , remise = 1/2 Pt)


Persbericht : Objet: Fryslan Open 2023, Franeker, 28 februari 2023

Vijfdaags damfeest in Franeker

Het Fryslân Open-damtoernooi is vandaag van start gegaan. Van dinsdag 28 februari tot en met zondag 5 maart zijn  er verschillende damevenementen. Voor het eerst sinds de corona-uitbraak komen dammers bij elkaar in Franeker, om Fries te dammen. Volgens een van de deelnemers, Folkert Groenveld, de laatste winnaar van het Fryslân Opendamtoernooi, is deze editie het sterkste toernooi sinds lange tijd. Het Waadhoeke scholentoernooi FRYSK! was het eerste evenement, leerlingen van verschillende basisscholen streden tegen elkaar.

’s Avonds opende de wethouder Cultuur Jan Dijkstra het toernooi in café De Bogt fen Guné, onder begeleiding van het shantykoor Sterk Spul uit Lollum. Jan Dijkstra begon zijn openingswoorden met een kleine geschiedenis van Franeker en de gemeente Waadhoeke. Hij vertelde over het café, Bogt van Fen-Guné, waar de opening plaatsvond, het oudste studentencafé van Nederland, naast de kaatsbaan waar de PC gehouden wordt, goede grond voor een denksporttoernooi dus. De wethouder memoreerde even de droevige omstandigheden waardoor de sterke spelers uit Rusland en Wit-Rusland niet aanwezig konden zijn. En hij sprak de hoop uit dat dit grote damtoernooi in de toekomst elk jaar in Franeker gehouden zal worden.

Het toernooi is van 1 tot en met 3 maart. De eerste twee dagen worden er drie rondes gespeeld, op 3 maart twee. Bij gelijk eindigen zijn er op 3 maart barrages.

Er zijn acht rondes in het Fryslan Open damtoernooi, de eerste vier plaatsen zich voor het Grootmeestertoernooi (de finale) en de nummers vijf tot en met acht spelen in de Meestergroep, beide groepen spelen vrijdagavond in het Eise Eisinga Planetarium aan de Eise Eisingastraat nr.3.

Zaterdag 4 maart zijn de rondes twee en drie van het Grootmeestertoernooi en de Meestergroep, deze worden gespeeld in het stadhuis.

Op zaterdag 4 maart wordt in de Koornbeurs het kwalificatietoernooi FRYSK! gespeeld, van 10h tot 16.30.

Om 17.00 uur wordt bekend gemaakt wie de deelnemers aan het Wereldkampioenschap FRYSK! zijn.

Fries dammen is dammen op het 100-veldenbord, waarbij er horizontaal en verticaal geslagen mag worden.

FRYSK! is Fries dammen met vijf schijven per speler.

Uitslag Waadhoeketoernooi

1. Jaring Jan Postma uit Waaksens, 4 punten
2. Wiebe Huitema, 3,5 punten
3. Tymen Bults, 3 punten

Paring voor de eerste ronde verricht door notaris S. Swart van notariskantoor G.S. van der Hem, Jorwert.

 Herbert Tulleken   -  Tsjerk Wijbenga   0 - 1   Partij
 Frans Kingma   -  Jean Marc Ndjofang (2333)  1 - 0   Partij
 Leo van Dorp   -  Hein de Vries   0 - 1   Partij
 Bauke Dijkstra   -  Ties Slagter (1942)  0.5 - 0.5   Partij
 Renaud Braye   -  Taeke Kooistra   0 - 1   Partij
 Folkert Groenveld   -  Aleksej Domchev (2317)  1 - 0   Partij
 Darya Tkachenko (2205)  -  Cor Kooistra   0 - 1   Partij
 Dicky van der Meer   -  Patrick Casaril (2117)  1 - 0   Partij
 Auke Zijlstra (2024)  -  Jouke Algra   0 - 1   Partij
 Jelle Wiersma   -  Porter Richardson (1826)  1 - 0   Partij
 Petra Duskova (2069)  -  Marten Walinga   0 - 1   Partij
 Rein Jan Walinga   -  Sjoerd Couperus   0 - 1   Partij
 Piet Sikma   -  Henk Haanstra   0 - 1   Partij
 Willem Dijkstra   -  Fedde Wiersma   1 - 0   Partij 

Perschef Siep Buurke, 06-14172563 - Link livestream : LIVE (frisiandraughts.com)